De programmeur, een pionier in de computerwereld

De programmeur, een pionier in de computerwereld

Programmeurs zijn experts op het gebied van software. Met hun gedrevenheid en expertise kunnen ze wensen vanuit bedrijven omzetten in moderne webtechnieken. Social media kan gebruikt worden voor grootse campagnes. Nieuwe applicaties voor Microsoft Azure, Amazon AWS of het Google Cloud Platorm kunnen worden ontwikkeld en bestaande applicaties kunnen geoptimaliseerd worden. We kunnen niet meer zonder computersystemen en computerprogramma’s. Programmeurs zijn de pioniers op het gebied van innovaties in de computerwereld.

 

Computertaal

De programmeur spreekt de taal van de computer. Net als bij een gewone taal, zal de programmeur de wens van de opdrachtgever vertalen in een technisch ontwerp waar de klant mee kan werken. Dit technisch ontwerp zal de programmeur dan ook zo moeten programmeren dat het ook daadwerkelijk werkt. Dat is de uitdaging van de programmeur. Er is een goed technisch inzicht voor nodig. Voor de gebruiker moet het te ontwikkelen systeem begrijpelijk zijn. Daarnaast moet het systeem goed te onderhouden zijn en het moet getest worden op verschillende capaciteiten.

 

Zelf programmeren

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf het programmeren onder de knie te krijgen. Via het internet worden meerdere online studies aangeboden, van kinderlijk eenvoudig tot zeer uitgebreide lespakketten voor beginners en gevorderden. Enkele online studies zijn zelfs gratis. Wil je serieus aan het werk als computerprogrammeur dan dient het toch aanbeveling een erkende opleiding Informatica te volgen op ten minste MBO of HBO niveau.

 

Vaardigheden programmeur

Technisch inzicht is een eerste vereiste om verder te komen in de computerbranche. Een flinke dosis perfectionisme is zeer welkom om je niet te laten ontmoedigen door het continue puzzelen aan het tot stand brengen van een werkend programma. Het spreekt voor zich dat je oog voor detail moet hebben. Communicatieve vaardigheden zijn nodig om de wens van je opdrachtgever goed te kunnen vertalen naar je technisch ontwerp en wel zodanig dat de software voor de uiteindelijke gebruiker begrijpelijk is en eenvoudig mee te werken is.

bootcamp

Werken als programmeur

Er is veel vraag naar programmeurs, zoals je wel kunt zien op www.personalprogrammer.nl/. De meeste programmeurs vinden werk bij een ICT-bedrijf. Sommigen werken het liefst in vaste dienst, anderen vinden het prettig zelfstandig (als freelancer) aan de slag te gaan. Een vast dienstverband heeft voordelen. De arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen goed en er zijn vaak ook opleidingsmogelijkheden. Een vaste baan biedt daarnaast ook doorgroeimogelijkheden. Werk je op projectbasis als freelancer, dan kun je veel ervaring op verschillende gebieden opdoen. Daarmee ontwikkel je jezelf na verloop van tijd tot allround programmeur. Netwerken is voor elke programmeur, en zeker voor een freelance programmeur, essentieel om op de hoogte te blijven van actuele informatie over diverse ontwikkelingen op het gebied van programmeren en codeerprogramma’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *