5 Tips om makkelijker en sneller je jaarrekening op te stellen

5 Tips om makkelijker en sneller je jaarrekening op te stellen

Een jaarrekening is niet alleen nodig voor de belastingdienst en de Kamer van Koophandel (KvK), maar helpt je ook inzicht te krijgen in de groei van je bedrijf. Het maken van een jaarrekening (of alleen een simpele balans en winst- en verliesrekening) is daarom nuttig, maar veel ondernemers zien er als een berg tegenop. De boekhouding is een regelmatig terugkerend kwaad dat ze het liefst vermijden. We geven je hierbij wat tips hoe je sneller en gemakkelijker je jaarrekening kunt opstellen. Kijk ook bij Brockbernd als je hier hulp bij nodig hebt.

Weet hoeveel je informatie je minimaal moet verschaffen

  1. Weet hoeveel je informatie je minimaal moet verschaffen Hoeveel je over je bedrijf waar inzichtelijk moet maken, hangt onder andere af van je bedrijfsvorm. Zo hoeven eenmanszaken hoeven geen jaarrekening bij de KvK te deponeren, maar BV’s wel. Check de website van de KvK om te zien hoe het met jouw ondernemingsvorm staat. Voor de belastingdienst heb je minimaal de balans en winst- en verliesrekening nodig, maar bij controle kan de belastingdienst ook de toelichting opvragen. Maar ook aandeelhouders of (toekomstige) financiers willen inzicht hebben in hoe jouw bedrijf ervoor staat. Zorg er dus voor dat je niet teveel doet, maar zeker ook niet te weinig.

Wees op tijd

  1. Wees op tijd Je jaarrekening moet uiterlijk 8 dagen na vaststelling gedeponeerd zijn bij de KvK. Hoelang de tijd je hebt na afloop van het boekjaar om je jaarrekening vast te stellen, hangt af van de rechtspersoon die je bedrijf heeft. Ga ook dit na op de website van de KvK of vraag het aan je boekhouder of accountant.

Investeer maandelijks een paar uur

  1. Investeer maandelijks een paar uur Je boekhouding kost veel tijd wanneer je eens in het jaar je schoenendoos met oude bonnetjes uit de la trekt. Blokkeer daarom eens in de maand een halve of hele dag in je agenda en werk je administratie bij. Dan zitten alle aankopen nog vers in je geheugen en zal je zien dat het niet zo erg is als je denkt.

Investeer eventueel in een systeem

  1. Investeer eventueel in een systeem Veel ondernemingen hebben een boekhoudsysteem. Voor een paar tientjes per maand heb je vaak al een goedwerkend systeem dat jouw boekhouding vergemakkelijkt. Zo kun je bijvoorbeeld je bankrekening koppelen, zodat je transacties makkelijker ingelezen worden, en komen met een druk op de knop je balans en resultatenrekening uit het systeem. Het geld dat je investeert in een boekhoudsysteem verdien je makkelijk terug als jij daardoor meer tijd kunt besteden aan je bedrijf.

Huur een boekhouder of accountant in

  1. Huur een boekhouder of accountant in Wordt je bedrijf steeds uitgebreider, kost de administratie je teveel tijd en/of vind je het niet leuk? Schroom dan niet om professionele hulp in te huren. Een boekhouder of accountant neemt je veel werk uit handen en kan je bovendien tips geven om belasting te besparen of op de kosten te letten. Een goede boekhouder, accountant of belastingadviseur is vaak een investering die zijn geld makkelijk terugverdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *